Щастливите му числа са 2 и 7,  хубавият ден -

...
Щастливите му числа са 2 и 7,  хубавият ден -
Коментари Харесай

Идеалист, грижовник към дома, пътешественик и остър ум ~ Знакът на РАКА

Щастливите му цифри са 2 и 7,  хубавият ден - понеделник, ден на Луната, камъкът, който може да избере и да носи - смарагд или опал.

 (Cancer by Kristina Sabaite)

Този зодиакален знак, както всеки различен, има три декади и би трябвало да се преценява човек със съответната декада (когато желае една по-уточнена негова въздейственост), с цел да не изпада в разминаване, че общите неща, които са казани за тази зодия, не са в неговото вътрешно писание. Той се търси, а не може да се откри. В подобен случай ще би трябвало да потърси декадата си. Първата декада, примерно, е повече под въздействие на Венера. Безспорно, там ще се виждат тези детайли, които вършат хората по-любвеобилни, които вършат хората по-артистични, които вършат хората задоволително поетични. Разбира се, това е едната страница. Както знаете, във всяка зодия всеки човек в своето развиване, в своята еволюционна подчиненост или създаване сред добродетели и прагове (не пороци - пороците са човешка облага, а самата еволюция издига прагове, които би трябвало да надкрачим) има и по-други отблясъци или по-други разгласи. Може да вземем за пример това въодушевление да стигне до една грандомания, за която се приказва като за полуда, само че тогава, когато този зодиакален знак е повече под действието или под въздействието на Луната. Макар в третата декада Луната да е преди всичко властницата, взема се в целокупност, че Ракът повече е под това влияние - въздействието на Луната.

Така че когато ще приказваме в тази зодия за праговете (така ги назовавам аз, не пороци, не неприятни наклонности), не трябва да забравяме и това, че точно Луната, която в третата декада е най-властна (а тя е и белегът на Рака), не изключва маниакалността, само че това е, съгласно мен, преценка на човешкия разум. Защото Луната е, която дава поетичното въображение. И няма стихотворец, който да не се е вглеждал в нея (отделен е въпросът дали я е възпявал). И по тази причина тези, които се занимават с хиромантия, хирология знаят, че когато една линия на мозъка клони към хълма на Луната, индивидът има податливост към изкуството. Разбира се, това допуска повече знания, тъй като би трябвало да се има поради, че една линия на мозъка може да върви към лунния рид, само че да нямате линията на изкуството и тогава с въображението си бихте станали един превъзходен моряк да вземем за пример (което е преди всичко като избор на тази зодия). Нейното изборно отдаване, това е морячеството, скитничеството в положителния смисъл на думата. То в това време е и неукротимото въображение. Така че когато ще преглеждаме казуса за ръката с линия на мозъка, наклонена към хълма на Луната, ще би трябвало да забележим дали нямаме един добър авантюрист, който завоюва непознати пространства. Или в случай че имаме белега на линията на изкуството, да бъдем уверени, че този човек е в действителност белязан. Защото линията на мозъка може да върви обикновено, само че щом е налице линията на изкуството, следователно ще имаме един стихотворец. Но нещо друго, в случай че и линията на мозъка върви към лунния рид, ще имаме към този момент освен поета, ще имаме огромното въображение, което дава и огромна лирика. Защото всички са поети, изключително в по-младите си години. Но едни пишат стихотворения, други оставят лирика, а малко на брой на света ще оставят изкуство. И точно тази зодия (на Рака) е, която дава този белег. Ще би трябвало, несъмнено, човек да бъде доста внимателен и доста деликатен. 

Втората декада е под въздействието на Меркурий. Знаете, че това е фамозният Тот, или Хермес, само че когато е като зодиакален знак, там имаме малко екстравагантност, престореност, данни за търговски качества, за просвета и без да крием - за машинация. 

Изразният детайл на тази зодия (от който тя се води) е: “Аз се колебая ”. Това е характерността й. “Аз се колебая ” - това е девизът на Рака. Пак ще кажа: дано никой безусловно не взима нещата - всеки от нас носи всички зодии. Носи ги заради естествения закон на раждането, прераждането и разумно е тогава по този начин да бъде. Нека не се обвързваме с безизходното - тук съм роден и това ми е всичко. Доминанта може да бъде, само че не и решаваща мощ. 

Как се ражда концепцията за Рака като название на съзвездие? Това е доста далечна история. Още в антични времена, когато са следили астролозите (а вие знаете, че една най-богата астрология и астрономия, само че астрология най-много, имаме във Вавилония), забелязали са, че от един стадий на мартенското равноденствие имаме едно нанагорнище на Слънцето. Изкачване, нанагорнище и по-късно едно прекъсване. Именно на 22 юни има едно прекъсване и както споделя нашата сентенция: “като рак на бързея ”, стартира някакво “шумолене ” - назад-напред, назад-напред и почва връщането. И когато се приказва за Рака, се има поради това минаване на известна височина, където стопира и стартира връщането. Затова в древността са създали една характерност на съзвездието по какъв начин наподобява на рак. То е формирано от към шестдесет звезди, от които пет образуват фигурата на рака, както е дадена. Друго, което е също по този начин доста особено за неговия символен знак (когато го значат в зодиакалните знаци), е, че се отбелязва с една шестица и една девятка, или две шестици обърнати една към друга. Това би трябвало да се разбере и тогава можем да вършим нашата интерпретация. Какво беше шестицата - посятото семе; какво е девятката - изникналото семе. Ракът носи ли в себе си тези несъгласия? Носи ги. Може ли да се съмняваме, че той е спорен - едно против друго, едното единствено за себе си (6 срещу 6 или 6 и 9). Ето ви едно подозрение. 

Различните митологии доста спестовно са го използвали. Ракът има изцяло фигуративно показване единствено във вавилонската митология и то там се приказва за огромния морски рак. Само там има ясно изображение. Докато, да кажем, в Египет той е символизиран посредством скарабея. Това е огромният бръмбар - златният скарабей (така се назовава в тяхната митология и е щастиеносецът). Той е и знакът на Озирис. 

В Гърция този зодиакален знак е означен със самия Меркурий, т.е. с Хермес, с костенурката, от която Хермес беше направил (от нейната коруба) какво - лирата. Тъй че в другите митологии или религии Ракът е означаван друго, когато би трябвало да изрази символната страна. И ето, ще го забележим в Юдаизма посредством вълка или посредством персоналността на един от синовете на Иаков - Вениамин, за който се споделя, че е вълк единак (има някаква рушителна сила). В Християнството като мощ, която показва самата същина на астрономическия знак, ще го илюстрират като Светий Дух, а когато е като персоналност - Ракът е освидетелстван посредством Юда. За мен по този начин изведено не е доста правилно. Юда не е показване на Раково държание. Може да имаме това съмнение, което той за момента прави, само че би трябвало да не забравяме дейната страна на думите на Христос: Каквото има да вършиш, иди го свърши. Безспорно, в Индия в този знак е комплициран Вишну. За Рак в гръцката митология (казах към този момент за костенурката) имаме и едно държание на Хера към Херкулес. И точно в гръцката митология се дава, че самият рак като естествено, като биологично създание, е по искане на Хера изведен в зодиакален знак на небесата. Защо? 

С лернейската хидра, която имала девет глави и която е правила доста огромни пакости, Херкулес води една жестока борба. Той сече главите й, само че на мястото на всяка от осемте отсечени глави израстват по две, а единствено една от деветте е безсмъртна. Тогава точно Херкулес вика на помощ своя племенник и компаньон Иолай и те изгарят мястото на всяка отсечена глава и по този начин тя не се възвръща. В този миг Хера (която ненавижда Херкулес, тъй като е наследник на брачна половинка й Зевс от Алкмена), виждайки изхода от борбата, праща един огромен рак, наименуван Каркин, да помогне на хидрата. Ракът се впива с щипците си в краката на Херкулес, само че Херкулес и него унищожава. Тогава Хера, богинята майка, извежда хидрата и Каркин в небето като зодиакален знак. Само в тази митология (и в асиро-вавилонската) по-плътно ракът е обозначен като зодиакален знак. 

По характерност, както знаете, Ракът е воден знак и деен, плоден и женски. Онова, което въпреки и малко необикновено да звучи, само че във втората декада (където е Меркуриевото царство, в случай че мога да кажа така) личностите са домоседи. Докато един Хермес, или Меркурий, това е куриерът на боговете, в тази декада ние виждаме хората родени с едно възприятие на положителни домоседи, на положителни грижовници. Даже нещо доста изключително има за тази зодия, категорично е очебийно, че Раковата зодия дава най-хубавите майки. Разбира се, че Ракът има несъвестимости доста. Както казахме, когато е под въздействието на Венера ще имате деликатното, благородническото, ще имате артистичността. Когато е в Меркурий, ще имате и жестокостта, и интензивността. 

Положителните черти са, че той е един огромен грижовник към дома, има наклонност за просперитети. Има и идеализъм (който може да стигне до лудост), изключително в увлеченията му към пътувания, към положителния авантюризъм. Трябва да се наблюдава - тези, които завоюваха Америка, дали най-малко две трети не са под Раковото съзвездие. Така да вземем за пример един от огромните, който в Южна Америка отива да води война, е Гарибалди. Гарибалди е под тази зодия и знаете, че на първо време се бие в Бразилия, а по-късно за своята татковина. По късно води война против Австро-Унгарската империя, против Папата и така нататък, до момента в който концепцията за обединена Италия надмогне. 

В региона на поетичното въображение има един огромен стихотворец, роден в тази зодия - това е Фридрих Клопщок, който е творил в XVIII век, а при започване на XIX умира. Той е един от огромните поети и неговата творба “Месиадата ”, спрямо Джон Милтън с неговия “Изгубеният парадайс ”, е в действителност несравнима (макар и сложна за четене, само че като въображение изумителна). 

Също в тази зодия можем да забележим един от реформаторите, какъвто е Калвин. Калвин е, който (може би една парченце от това, което споделих, когато Ракът е под давление на Меркурий) може да прояви свирепост. Този свещеник и този модернизатор не е бил доста жаловит. Това са илюстрации на самата зодия. 

Така имаме един мечтател, един добър домосед, един странник и един изострен разум. В същото време - един човек, който се опасява от нововъведения, променлив, демонстриращ боязън и свирепост, много придирчив и от време на време доверчив. 

Телесен орган, подобаващ на Рака, е стомахът и той е най-същественото, което Ракът ръководи. Предимно в тази зодия болесттите са гастритни и стомашни. Тя ръководи също и цялата гръд. Още нещо има за Рака - той води северната посока (в нашето полукълбо). 

В тази зодия се е работило прекалено много за материята - да получи тя форма. И има някаква логичност - пулсацията и по-късно построяването. Защото пулсацията като динамичност би трябвало да бъде спряна, с цел да се построи формата. Фактически какво е придвижването, материята какво е - смълчано придвижване. Материята е смълчано придвижване! Ето това е, тук е работил Ракът - отиване и връщане. 

Трябва да кажем, че той, също както и другите зодиакални знаци, носи избрани интервали, които не са удобни: един интервал пролетен, от 20 март до 20 април (Овенът), и другият - есенен (Везните), от 21 септември до 22 октомври. Това са неподходящи, неудачни интервали за родените в зодия Рак и би трябвало да се преценяват. Съдбовни години са: 43, 50, 57, 64, 71. Щастливите им цифри са двойката и седмицата. Хубавият им ден - понеделник, а той е ден на Луната. Тя е, която основава магичното влияние, миролюбие и съответната психика. Камъкът, който могат да изберат и да носят, е смарагд или опал. Като цвят, цветът преобладаващ в Луната, това е зеленият. Той е знание и несъмнено с известни надмогвания. Затова и при тях може да се каже, че острият разум контролира битието им. Като вторичен цвят си остава сребристият (макар че някъде в писанията ще го срещнете като основен) - той е втората му принадлежност. Зеленият е първичният, там е доминантата и отсам Ракът е доста сензитивен, доста усетен. В природата точно зеленият цвят е, който е утешителен, само че в това време е и едно въображение, една познавателност се крие в него, когато се пробужда мозъкът. И в този смисъл може да се каже, че Ракът има известно възприятие за отговорност, има възприятие за честност, макар че “Аз се колебая ” е главното му съществуване. Има и възприятие за горделивост. Логично е, по този начин добре декориран, с осем крайници, може да върви напред и обратно, разумно е да има и такова възприятие на горделивост. Хората в тази зодия обичат лукса и са приветливи. Подвижни са, тъй като той е преносим знак. 

Така този зодиакален знак като общо влияние върху индивида, и по-специално върху родените в него, дава вътрешно съсредоточение (интравертност - не екстравертност - ”вътрешни ” хора) и от тук е огромната им схватливост и доста изтънчена сензитивност (защото поглеждат навътре). Обратният знак е една екзалтираност и отсам - колебливост. Но една екзалтираност не всеки път може да докара до колебливост и един каприз не може да бъде всеки път плод на екзалтираност, тъй като една екзалтираност може да пристигна от удивление. Но капризът не всеки път е удивление. Може да е една волност, която нарушава приличната естетика - било в дом, било в общество, било в персоналния ви свят. Тези неща би трябвало да се разграничават. 

Като знак на майчинство (и по тази причина споделят, че това е знакът на най-хубавите майки) можем да кажем, че тази зодия подхожда и на нашата лимфна система, на жлезите с вътрешна секреция. Добрата майка е в действителност владееща жлезите с вътрешна секреция. 

Ракът в Посланието е обвързван с втората точка, която гласи: Вие ядете хляба на Мъдростта, не събирайте трохите на предишното. 

Как можем откакто дадохме тази характерност да хармонизираме зодията с това, което е казано в Посланието. Най-естественото, което можем да приемем, е, че Ракът като целокупност, като бодрост (която носи както неговия свят, по този начин и неговата вътрешна размисъл) е достигнал до известно място, че той е ял от хляба на Мъдростта със своето пътешестване до оня разграничен миг, когато ражда съмнението си дали да извърви крачката напред, с цел да направи изобретение (както да кажем Козирогът го прави), или това “Аз се колебая ” стои в неговото сърце като пулсация. И това “Аз се колебая ” е, което ще го накара (а не бива) да събира трохите на предишното. Може би тази зодия най-трудно се дели с предишното, тъй като това, което може да я върне, я удовлетворява; това, което може да и даде майчинството, е плодородното домоседство, до момента в който едно немирничество е нарушение на комфортния разкош, за който имат добра сексапил. И в подобен смисъл тази естетика е един зов към родените в Рака, а и към тези, които в даден миг, въпреки и в други зодиакални пътища, изпитват въздействието на този знак. Вие ядохте хляба на Мъдростта, не събирайте трохите на предишното. Вярно е, че човек не може без минало - това е неговата легитимация, с цел да се отстои, другояче той може да се нихилира. Но и другото е правилно - в случай че стои непрекъснато в предишното, в никакъв случай няма да стане добър моряк (а в тази зодия въпреки всичко са положителните моряци). И тогава съветът е: “Не събирайте трохите на предишното ”. Трябва да създадем една разлика сред благородния авантюризъм и квалифицираното пътешестване, с което нормално морякът прави своята работа. Морякът е владеел пособия, които му дават насочване - външни пособия. Чел е звездите и е пътувал. Идеята е подкрепена от действителния свят. Докато откривателите са великото блуждение на действителната фантазия. Там губите всичко и никой не ви ориентира, само че фантазията ви е действителна, тъй като имате събудено възприятие за откривателство. И по тази причина тези, които вършат огромните свои нападения на това, което назовавам доблестен авантюризъм, не са най-вече родени в тази зодия, а в търсещата откривателство. 

За да се избави Ракът от подозрението, той би трябвало да си послужи с естествените пособия за ориентирането. Затова този съвет е към тях - Ядохте хляба на Мъдростта..., т.е. вие имате своето обещано, вие имате своята психика, вие имате своето въображение - не се връщайте към трохите. Вървете! И тук е към този момент огромното, когато един пробуден в този път не се върне да събира трохи, тъй като в него пулсациите на някоя предходна зодиакалност ще му дадат задоволително очакване. Така това послание към тях е и главният им път. 

Изображение: Cancer as depicted in Urania's Mirror, a set of constellation cards published in London c.1825

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР